04 Oct
Počinje nova turneja Operacije kino – filmovi u 11 bh. gradova

Počinje nova turneja Operacije kino – filmovi u 11 bh. gradova

04 October 2018

Počinje nova turneja Operacije kino: ove godine od 9. oktobra do 1. novembra Operacija kino putuje u 11 gradova u BiH, gdje će se prikazivati igrani film DOBAR DAN ZA POSAO u režiji Martina Turka te animirani film BIJELI OČNJAK Alexandera Espigaresa. 

Operacija kino putuje u Živinice, Srebrenik, Kakanj, Žepče, Travnik, Gornji Vaukf, Konjic, Fojnicu, Hadžiće, Kiseljak i Bugojno.  OK Turneja počinje 9. oktobra u Živinicama, a završava 1. novembra u Bugojnu. Ulaz je slobodan za sve posjetioce. 

Partner operacije kino je dm drogerie markt Bosna i Hercegovina.

 

Operacija kino, projekat Obale Art Centra u suradnji sa Sarajevo Film Festivalom tijekom godine, izvan festivalskih datuma i lokacija, posjeti više od 50 gradova, promovirajući najnovija svjetska i europska filmska ostvarenja, te publici širom Bosne i Hercegovine donosi dio programa i atmosfere Sarajevo Film Festivala.

Operacija kino ide u susret svojoj publici nudeći novo i drugačije filmsko iskustvo kroz pažljivo pripremljene aktivnosti, sa posebnim fokusom na promociju i razumijevanje filma.

 

Film DOBAR DAN ZA POSAO u produkciji Obala Art Centra iz Sarajeva, pretpremijerno je prikazan na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, nakon čega je pozvan u službenu selekciju nekoliko svjetskih festivala. Film je režirao Martin Turk, koji potpisuje i scenarij, a uloge su ostvarili poznati bh. glumci Aleksandar Seksan, Maja Zećo, Senad Alihodžić, Ermin Sijamija, Mladen Nelević, Muhamed Hadžović, Adijan Kulovac, Vanesa Glođo, Jasna Žalica, Ejla Bavčić... Drama DOBAR DAN ZA POSAO govori o jednoj porodici: Arminu, čovjeku koji nastoji pronaći svoje mjesto u društvu, njegovoj supruzi Jasmini i sinu Edinu, njihovim problemima, nadama i borbi za skladan život. Film je koprodukcija BiH, Slovenije i Turske.

 

Animirani sinhronizirani film BIJELI OČNJAK oskarovca Alexandera Espigaresa temeljen je na kultnom bestseleru Jacka Londona. Ova klasična priča ispričana je iz perspektive ponosnog i hrabrog vuka-psa, Bijelog Očnjaka, koji gledatelje vodi na avanturu života. Film je prikazan i u službenoj selekciji Sundance Film Festivala.

 

Program operacije kino po gradovima: 

Živinice – Bosanski kulturni centar, 9. i 10. oktobar; Srebrenik - Centar za kulturu i informisanje Srebrenik 11. i 12. oktobar; 

Kakanj - JU Kulturno - sportski centar Kakanj, 13. i 14 oktobar; 

Žepče - Dom kulture Žepče, 17. i 18. oktobar; 

Travnik - Centar za kulturu Općine Travnik, 19. i 20. oktobar; 

Gornji Vakuf - JU Centar za obrazovanje, sport i kulturu, 21. i 22. oktobar; 

Konjic - Narodni univerzitet Konjic, 25. oktobar; 

Fojnica - Kino dvorana Fojnica, 26. oktobar;

Hadžići - KSiRC Hadžići, 27. i 28. oktobar; 

Kiseljak - Gradska kino dvorana, 29. i 30. oktobar;

Bugojno - JU Kulturno sportski centar Bugojno, 31. oktobar i 1. novembar.