18 Nov
Operacija kino u Istočnom Sarajevu

Operacija kino u Istočnom Sarajevu

18 November 2019

Operacija kino, putujuće kino Obala Art Centra u saradnji sa Sarajevo Film Festivalom, izvan festivalskih datuma i s istom kvalitetom programa i produkcije, publici širom gradova u Bosni i Hercegovini nudi iskustvo gledanja festivalskih filmova! I sve to uz besplatan ulaz za posjetitelje.

Idući ususret svojoj publici, Operacija kino u subotu, 23. novembra stiže u Istočno Sarajevo sa nagrađivanim filmovima „Šavovi“ Miroslava Terzića i „Moje nevjerovatno ljeto sa Tes“ Stevena Wouterlooda. Projekcije će biti održane u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo u 18.00 sati „Moje nevjerovatno ljeto sa Tes“ i u 20.00 sati „Šavovi“.

Obala Art Centar provodi Operaciju kino u Istočnom Sarajevu u sklopu projekta Dijalog za Budućnost koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Projekat Dijalog za budućnost se finansira sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira / Fonda za izgradnju mira (PBF). 

Operacija kino se odvija u partnerstvu sa Ambasada Švicarske u Bosni i Hercegovini i dm drogerie markt Bosna i Hercegovina.

Posebno smo ponosni na činjenicu da u realizaciji Operacije kino u Istočnom Sarajevu aktivno učestvuju mladi članovi Studija za kreativno pisanje, scensku produkciju i režiju Teatrolog.

Film „Šavovi“ je inspirisan istinitim događajem o krađi novorođenčadi u Srbiji 1990-ih. Osvojio je niz nagrada na međunarodnim festivalima, a publika Sarajevo Film Festivala imala je priliku pogledati ovo ostvarenje u okviru programa Open Air. Film je osvojio niz međunarodnih nagrada i proglašen je najboljim u Panorama sekciji ovogodišnjeg Berlinalea prema odluci Mreže europskih kina Europa Cinemas.

Uloge u filmu ostvarili su Snežana Bogdanović, Marko Baćović, Jovana Stojiljković, Vesna Trivalić, Dragana Varagić, Pavle Čemerikić.

„Moje nevjerovatno ljeto sa Tes“, debitantski dugometražni film redatelja Stevena Wouterlooda, prikazan je na ovogodišnjem, 25. Sarajevo Film Festivalu gdje ga je publika u Dječijem programu proglasila najboljim.